Nieuws

Nieuwjaarsspeech voorzitter BKG

24.01.2017
Nieuws

Zoals traditie had ook dit jaar onze voorzitter, dhr. Martin Jacobs, een woordje voorbereid voor tijdens de nieuwjaarsborrel. Hieronder kunt u zijn verhaal teruglezen.

Gemert, nieuwjaarstoespraak 2017 dd. 13 januari

Dames en heren, leden van het BKG,

Het is niet te geloven dat we al weer een jaar verder zijn. Toen ik in december de kerstspullen te voor schijn haalde dacht ik: die heb ik er toch de vorige maand pas teruggezet? Nee, beticht mij niet van Altzheimer light, dit is de beleving van de snelheid waarmee wij leven. Ook u.

Maar hoe het ook zij, allen van harte welkom. (indien aanwezig: hartelijk welkom aan onze nieuwe burgemeester Michiel van Veen. We mogen ons heel vaak verheugen in de belangstelling van B&W aan onze bijeenkomsten. Dat u er bent geeft extra kansen om wederzijds op informele wijze met onze leden kennis te maken. Fijn dat u er bent.)

 

Deze bijeenkomst geeft mij de kans om even terug te blikken en vooruit te kijken. Een zin die u wellicht zelf binnen uw onderneming ook al heeft uitgesproken.

Maar voordat ik daarmee begin vraag ik u uw gedachten even te laten uitgaan naar de leden die ons in 2016 zijn ontvallen. We denken daarbij aan Mart van Heugten, oprichter van Eurobad Van Heugten, en Frans Peeters, grondlegger van Garage Peeters.  Vanaf deze plaats namens het BKG nogmaals aan de beide families veel sterkte gewenst.

 

Wat waren in 2016 enkele kenmerkende gebeurtenissen?

·       2016 was een jaar vol hartverscheurend en aangrijpend nieuws, zoals de aanslagen in Brussel, de strijd tegen IS en de voortzetting van de oorlog in Syrië. Ook wordt aandacht besteed aan de aanhoudende vluchtelingenproblematiek.

·       het overlijden van o.a. Johan Cruijff, Muhammed Ali en Prince en onlangs op 25 december George Michael;

·       2016 was een jaar waarin burgers zich meer dan ooit hebben laten horen. Denk maar aan het Oekraine referendum en de Brexit.

·       De meest opzienbarende discussie was misschien wel die tussen de voor- en tegenstanders van Donald Trump als nieuwe president van Amerika. U weet hoe het is afgelopen en wellicht nog wel een vervolg krijgt.

·       2016 was een sportjaar pur sang met het Europees Kampioenschap voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France. De definitieve doorbraak van het fenomeen Max Verstappen en het succes van onze lokale motorcrosser Jeffrey Herlings.

·       Succes in 2016 voor o.a. Boyan Slat, de Nederlandse student die zich inzet voor het opruimen van de ‘plastic soep’ in oceanen

·       Martin Garrix, 20-jarige Amstelvener die werd uitgeroepen tot de populairste dj ter wereld

·       De Pokémon Go rage dat grote groepen mensen aan het wandelen kreeg. Misschien ook wel onder u.

 

En nu dichter bij huis:

·       Ook al waren ze er in Eindoven niet op voorbereid maar ook in 2016 werd PSV weer landskampioen;

·       Na onze beloofde inspanningen m.b.t. de bereikbaarheid haalden we wat successen. De situatie bij de Beekse Brug is tijdelijk verbeterd en er wordt serieus naar ons geluisterd als het om de verbreding van de N279 gaat. Hierover zijn we op veel niveaus in gesprek;

·       We zouden ons in 2016 ook inspannen voor de verkoop van grond in het SmartPark Gemert. Samen met de gemeente en de projectontwikkelaars zien we resultaten.

·       Maar we worden in bzw verband ook uitgenodigd om met B&W van Helmond mee te denken m.b.t. grote bedrijfsterreinen in Helmond, ook voor de regio;

·       In juni hebben we het initiatief genomen om met alle voorzitters van de ondernemersverenigingen in Gemert-Bakel te overleggen. Het was een eerste succesvolle bijeenkomst die in 2017 een vervolg krijgt;

·       In oktober hebben we een zeer succesvolle bedrijvenbeurs gehouden. De kracht van samenwerken zat tot in de haarvaten. Dank en compliment nogmaals aan organisatoren en deelnemers.

·       Onder de stimulerende inzet van wethouder economische zaken, Roel Hoppezak, hebben we in Peelverband vervolg gegeven aan de stip aan de Economische Horizon naar 2030. Notitie ‘De Peel maakt het in Brainport’ heeft bij ons al een startende werking gekregen door de lezing van Imke Carsouw, de directeur van Brainport.

·       2016 was ook het jaar van het cluster en keten onderzoek. Een goed onderzoek en een goede presentatie i.s.m. de gemeente Gemert-Bakel. Er liggen zeker kansen om hiermee op jacht te gaan naar nieuwe gerelateerde bedrijven. Een mooi voorbeeld van een onderzoek dat uitgerold kan worden in alle Peelgemeenten.

 

En waar denken we aan als het over 2017:

·       Deze week was het jubileum van de smart-mobile en tegelijkertijd de start van een maatschappelijk discussie om de mobiele telefoon wat met rust te laten. Welk bedrijf heeft zijn medewerkers al verboden om tussen vrijdag 18:00 uur en maandagmorgen 8:00 uur de telefoon voor de zaak te gebruiken?  Mijn telefoon ligt ‘s-nachts niet meer naast mijn bed om op te laden, gelieve ook niet aan te bellen. Alleen als het hoogst noodzakelijk is.

·       Ik vraag uw speciale aandacht voor de Dutch Technology Week. Gedurende een week in mei worden leerlingen van basis en voortgezet onderwijs geconfronteerd met de prachtige mogelijkheden die een technisch beroep te bieden heeft. U hoort en leest hierover binnenkort meer. Heeft u high tech in huis? Laat het mij aub weten, we kunnen daar iets mee in die week.

·       Het besef dat we als Gemert-Bakelse bedrijven onderdeel zijn van Brainport moet in 2017 nog meer in praktische zin doordringen in uw hoofden. Wij zullen u er regelmatig op gaan wijzen.

·       Teneinde o.a. adequate oplossingen te vinden voor onze bedrijventerreinen zullen we de activiteiten rondom parkmanagement verder vervolg geven. Het daaraan gekoppelde initiatiefvoorstel van BKG en gemeente voor de instelling van een ondernemersfonds zal dit jaar verder worden onderzocht.

·       De Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 staan voor de deur. De afgelopen jaren zijn we, ook met impopulaire maatregelen, in ons land uit de crisis geklommen. Het is wat goedkoop om dan af te geven op het zittende kabinet. Natuurlijk kan veel anders en beter. Het gaat nog niet zo slecht in ons land en in onze regio en in Gemert-Bakel. Zoek naar het ware gezicht achter dat van de populisten, ga in elk geval stemmen en denk drie keer na voordat u uw stem uitbrengt.

·       Uiteraard blijft het bestuur i.s.m. de BZW en de welwillende gemeenten zich inspannen voor een robuuste 2×2 baans N279 van Veghel tot Asten. En als het niet anders kan dan maar 2×2 doortrekken tot de rotonde Gemert-Laarbeek, een nieuw idee.

·       Wat betreft de samenvoeging van de 21 gemeenten in het MRE gebied: als het de besluitvorming voor de bedrijven versnelt, economische voordelen biedt en er een goede organisatiestructuur onder ligt, is het zeker de moeite van het onderzoeken waard.

 

Dames en heren,

Met het al het voorgaande ben ik zeker niet compleet geweest en misschien was het wat te lang. Toch is het goed om kort stil te staan bij het verleden en onze successen te delen. Daar waar we het beter kunnen doen, laat het ons weten. Elke dag biedt nieuwe leermomenten, daar bent u van en wij als bestuur ook.

We gaan ons als bestuur inzetten de ledenbijeenkomsten weer hoogtepunten te laten worden binnen onze voortreffelijke onderlinge band en wij ontvangen jullie dan graag weer in grote getale net als in 2017. Of zoals op een nieuwjaarskaart die ik van een van de leden mocht ontvangen stond: “in 2017 ga ik proberen mijn man mee te nemen naar de BKG bijeenkomsten”. Kijk mannen, u mag uw ondernemende vrouw ook gerust meenemen.

 

Dat waren veel zakelijke aspecten die ik noemde. Ik besef dat het dan veelal om euro’s gaat. Die wegen echter niet op tegen de soms verdrietige momenten die uw pad hebben gepasseerd door ziekte, scheiding of anderszins. Namens het bestuur hoop en wens ik dat u er in 2017 dan weer bovenop kunt komen en dat dit jaar gezond en voorspoedig zal verlopen. Nog een fijne avond en dank voor jullie aandacht.

Plaats een reactie